Een keukeneiland is tegenwoordig een must in de hedendaagse interieurs.
Het geeft de nodige vrijheid en nodigt uit om samen te komen voor een gezellige babbel tijdens het koken.
Afhankelijk van de mogelijkheden in de ruimte en de eigen wensen kan het kook-, spoelgedeelte al dan niet geïntegreerd worden in het eiland. Aansluitend bestaat ook de mogelijkheid voor het creëren van zitplaatsen rond het eiland.
Tip 1 : voldoende ruimte is vereist voor de toepassing van een keukeneiland.
Indien de ruimte niet de nodige bewegingsruimte kan verlenen, dient men best te opteren voor een halfopen eiland of de beschikbare ruimte maximaal te benutten qua opbergmogelijkheden en werkruimte.
Er kan altijd beroep gedaan worden op professionelen, zoals MD Interior, die de ruimte 3-dimensionaal gaan uitwerken om sfeer en mogelijkheden uit te zoeken.
Tip 2 : eiland met de nodige zitruimte.
Een eiland uitgebreid met een eet- of zitruimte al dan niet in het verlengde van het meubel, verhoogt de gezelligheid. Het geeft een huiselijker gevoel en wordt meer gebruikt als een leefkeuken en niet meer als een werkruimte.
De gewenste zitruimte kan in het meubel ingewerkt worden door alles op eenzelfde hoogte te combineren, of er kan een niveauverschil gecreëerd worden waarbij de lijnen minder strak weergegeven worden.
Door het gebruik van verschillende materialen wordt het vaak een speelser geheel.
Tip 3 : de werkhoogte van het eiland.
Meer en meer wordt er aandacht geschonken aan de ergonomie binnen een keuken.
Grotere mensen zullen sneller opteren voor een werkhoogte die varieert tussen 93 à 95cm of zelfs hoger, terwijl anderen opteren voor een hoogte variërend tussen 90 à 93 cm.
Tip 4 : de keukenopstelling.
Velen staan niet stil bij de keukenopstelling met betrekking tot de ergonomie van het eiland.
De gekende werkdriehoek is de belangrijkste regel bij een keukenopstelling.
De nodige toestellen dienen zo dicht mogelijk opgesteld te staan met het eiland als centrum.
De af te leggen afstand en de werkdriehoek wordt vooral bepaald door de toestellen, zoals oven, kookplaat en koelkast.
De afstand tussen de spoelzone en het kookgedeelte wordt best onder de 2 meter gehouden, omdat hier de grootste interactie gebeurt.
De gemiddelde loopafstand in een goede ergonomische keuken bedraagt tussen de 6 en 8 meter.
Tip 5 : …..
Wens je tip 5 te ontdekken? Neem gerust contact op met MD Interior, en wie weet heb je de meest originele en praktische keuken van de hele buurt !